Τι είναι η εμφυτεύσιμη συσκεύη καταγραφής ρυθμού ή ILR (Implantable Loop Recorder);

H εμφυτεύσιμη συσκευή καταγραφής ρυθμού ή εμφυτεύσιμο Holter είναι μία μικρή ηλεκτρονική συσκευή που τοποθετείται κάτω από το δέρμα στο στήθος (στο πρόσθιο τοίχωμα του θώρακα) και μπορεί να παρέχει συνεχή καταγραφή του καρδιακού ρυθμού εώς 3 χρόνια. Το εμφυτεύσιμο holter έχει τη δυνατότητα να καταγράφει τα ηλεκτρικά ερεθίσματα της καρδιάς, να μεταφέρει ασύρματα τα δεδομένα επιτρέποντας την απομακρυσμένη παρακολούθηση αυτής της συσκευής. Λειτουργεί δηλαδή σαν ένα καρδιογράφημα και μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση παθολογικών αρρυθμιών όπως βραδυκαρδίες ή ταχυαρρυθμίες και άμεσα να ενημερωθεί ο γιατρός που την παρακολουθεί στο προσωπικό του email. Τα δεδομένα είναι απόρρητα και δεν είναι δυνατή η μετάδοση τους μέσω Internet.

Το πλεονέκτημα του εμφυτεύσιμου Holter είναι η δυνατότητα συνεχούς καταγραφής του καρδιακού ρυθμού. Είναι συνεπώς χρήσιμη όταν δεν είναι δυνατή η καταγραφή διαταραχών ρυθμού με άλλα μη επεμβατικά μέσα βραχύτερης διάρκειας καταγραφής ρυθμού. Ένα απλό καρδιογράφημα, για παράδειγμα, παρέχει πληροφορίες μόνο τη στιγμή της καταγραφής και το απλό Holter ρυθμού μπορεί συνήθως να καταγράψει τυχόν αρρυθμίες για 24 ή 48 ώρες. Αντίθετα, η εμφυτεύσιμη συσκευή έχει σαφώς περισσότερες πιθανότητες ανίχνευσης αρρυθμιών που συμβαίνουν πιο σπάνια.  Η συσκευή αυτή ενδείκνυται σε περιπτώσεις διερεύνησης λιποθυμικών επεισοδίων, βραδυ- ή ταχυαρρυθμίων που προκαλούν συμπτώματα και άλλων αρρυθμιών που μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Συνεπώς, συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση αρρυθμιών και με αυτόν τον τρόπο ο γιατρός μπορεί να προσαρμόσει άμεσα την κατάλληλη θεραπεία.

Παρακάτω περιγράφονται 2 παραδείγματα ασθενών, στους όποιους κρίθηκε εξαιρετικά σημαντική η εμφύτευση ILR.

  1. Μία γυναίκα ηλικίας 55 ετών με ιστορικό αρτηριακής υπέρτασης και σακχαρώδους διαβήτη υπό αγωγή εμφάνισε παροδικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Στα πλαίσια διερεύνησης της αιτίας δεν παρατηρήθηκε κάποιο παθολογικό εύρημα που να τεκμηριώσει την αιτία του εγκεφαλικού επεισοδίου. Ομοίως, το καρδιογράφημα και το holter ρυθμού δεν έδειξαν διαταραχές ρυθμού. Δεδομένου ότι  η κολπική μαρμαρυγή, ένας τύπος καρδιακής αρρυθμίας, μπορεί να αποτελέσει αίτια εγκεφαλικού επεισοδίου, αποφασίστηκε η μακράς διάρκειας καταγραφή καρδιακού ρυθμού με την εμφύτευση ILR. Μετά από 20 ημέρες καταγράφηκε ένα επεισόδιο παροξυσμικής κολπικής μαρμαρυγής διάρκειας 5 ωρών, για το οποίο έλαβα άμεσα μήνυμα στο email μου τεκμηριώνοντας την μέχρι τότε αδιευκρίνιστη αιτία του εγκεφαλικού επεισοδίου. Στην ασθενή έγινε έναρξη αντιπηκτικής αγωγής όπως συστήνουν και οι κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για την αντιμετώπιση του θρομβοεμβολικού κινδύνου σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή προλαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο μια ενδεχόμενη υποτροπή με την εμφάνιση ενός δεύτερου αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.
  2. Ένας κύριος 67 ετών χωρίς καρδιολογικό ιστορικό και χωρίς να λαμβάνει φάρμακα παρουσίασε 2 λυποθυμικά επεισόδια σε καθιστή θέση τα οποία ήταν αιφνίδια χωρίς την εμφάνιση πρόδρομων συμπτωμάτων. Και σε αυτή την περίπτωση λεπτομερής καρδιολογικός έλεγχος και ο έλεγχος του καρδιακού ρυθμού με καρδιογράφημα και Holter 48ωρης καταγραφής δεν έδειξαν παθολογικά ευρήματα. Λόγω ισχυρής υποψίας εμφάνισης επεισοδίων βραδυκαρδίας τα οποία πιθανώς να σχετίζονται με τα λιποθυμικά επεισόδια, εμφυτεύτηκε ένα ILR, στο οποίο καταγράφηκε μετά από 15 ημέρες βραδυκαρδία με 35 σφύξεις και παύση 6,5 δευτερολέπτων. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου ο ασθενής οδηγούσε και ανέφερε έντονη ζάλη και σκοτοδίνη που αναγκάστηκε να σταματήσει το αυτοκίνητό του. Με βάση αυτών των ευρημάτων, εμφυτεύτηκε μόνιμος βηματοδότης και έκτοτε ο ασθενής παραμένει ασυμπτωματικός και δραστήριος.

Η εμφύτευση Holter (ILR) είναι μία απλή διαδικασία και δε χρειάζεται ο ασθενής να κάνει κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία πριν την επέμβαση. Μετά από τη χορήγηση τοπικής αναισθησίας  στο δέρμα, στο σημείο εμφύτευσης στο πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα και μετά από μία μικρή τομή  γίνεται ανώδυνα η εισαγωγή της συσκευής κάτω από το δέρμα. Στη συνέχεια γίνεται συρραφή με 1-2 ράμματα και την ίδια μέρα ο ασθενής παίρνει εξιτήριο.

Σήμερα υπάρχουν διαθέσιμα εμφυτεύσιμα holter από 3 διαφοετικές εταιρείες (Abbott, Biotronic, Medtronic)

Abbott St. Jude system: Confirm & Merlin

Biotronik system: Biomonitor & Home Monitoring

Medtronic system: Reveal and LinQ & Carelink

Παρακολουθήστε στο παρακάτω βίντεο απόσπασμα εμφύτευσης συσκευής ILR