
ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ
Οι καρδιακές αρρυθμίες εμφανίζονται όταν διαταράσσεται ο φυσιολογικός ρυθμός της καρδιάς. Ο φυσιολογικός ρυθμός ονομάζεται φλεβοκομβικός ρυθμός και η καρδιακή συχνότητα συνήθως κυμαίνεται από 60 ως 100 παλμούς ανά λεπτό.
Οι καρδιακές αρρυθμίες είναι συχνές και διακρίνονται σε:
- Ταχυκαρδίες ή ταχυαρρυθμίες – όταν ο η καρδιά χτυπάει πιο γρήγορα από τον φυσιολογικό της ρυθμό.
- Βραδυκαρδίες ή βραδυαρρυθμίες – όταν η καρδιά χτυπάει πιο αργά από τον φυσιολογικό της ρυθμό.
Οι ταχυαρρυθμίες ταξινομούνται σε 2 κύριες κατηγορίες:
Α. υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες που αφορούν αρρυθμίες που προέρχονται από τους κόλπους (τις 2 άνω κοιλότητες της καρδιάς) και
Β. κοιλιακές ταχυαρρυθμίες που προέρχονται από τις κοιλίες (τις 2 κάτω κοιλότητες της καρδιάς)
Οι πιο συχνές ταχυαρρυθμίες είναι:
- Κολπική Μαρμαρυγή
- Κολπικός Πτερυγισμός
- Κολπική Ταχυκαρδία
- Κολποκοιλιακή κομβική ταχυκαρδία επανεισόδου
- Σύνδρομο Wolf-Parkinson-White (WPW) ή σύνδρομο προδιέγερσης και
- Κοιλιακές ταχυαρρυθμίες (κοιλιακή ταχυκαρδία και εκτακτοσυστολική κοιλιακή αρρυθμία)
Σπανιότερες παθήσεις που σχετίζονται με ταχυαρρυθμίες αποτελούν τα πρωτοπαθή ηλεκτρικά νοσήματα της καρδιάς όπως τo σύνδρομο μακρου QT, η αρρυθμιογόνος δυσπλασία δεξιάς κοιλίας, το σύνδρομο Brugada και η κατεχολαμινεργική πολύμορφη κοιλιακή ταχυκαρδία (CPVT).
Οι βραδυκαρδίες αποτελούν διαταραχές του ρυθμού που σχετίζονται με καρδιακή συχνότητα < 60 παλμών ανά λεπτό.
Ωστόσο, όταν η καρδιακή συχνότητα είναι χαμηλή δεν είναι απαραίτητα παθολογική. Η καρδιακή συχνότητα, σε πολλά υγιή άτομα, αθλητές καθώς επίσης και κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί να κυμαίνεται 40-50 παλμούς ανά λεπτό χωρίς να κρίνεται παθολογική κατάσταση.
Σε άλλες περιπτώσεις, η βραδυκαρδία μπορεί να είναι παθολογική όπως σε άτομα που πάσχουν από σύνδρομο νοσούντος φλεβοκόμβου (παθολογική λειτουργία του φυσιολογικού βηματοδότη της καρδιάς – φλεβόκομβου) ή κολποκοιλιακό αποκλεισμό (διαταραχές στο σύστημα αγωγής της καρδιάς) εμφανίζοντας συχνά συμπτώματα ζάλης, εύκολης κόπωσης και λιποθυμικά επεισόδια.
Είναι οι αρρυθμίες της καρδιάς επικίνδυνες;
Πολλές φορές οι καρδιακές αρρυθμίες δεν είναι επικίνδυνες και μπορεί να μην εμφανίζονται συμπτώματα και σε άλλες περιπτώσεις η πρώτη εκδήλωση τους να είναι ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος. Αν παρουσιαστεί κάποια διαταραχή στους καρδιακούς παλμούς σας, πρέπει να απευθυνθείτε στον καρδιολόγο σας, προκειμένου να γίνει σωστή διερεύνηση και ενδεχομένως να υποβληθείτε σε μια σειρά εξετάσεων.
Καρδιακές αρρυθμίες: Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα
- Αίσθημα παλμών
- Ζάλη
- Λιποθυμία
- Ακανόνιστος καρδιακός παλμός
- Πόνος στο στήθος
- Λαχάνιασμα και εύκολη κόπωση
- Τάση για εμετό
- Δύσπνοια
- Σύγχυση
- Μειωμένες αντοχές
Καρδιακές αρρυθμίες: Διάγνωση
Η διάγνωση των καρδιακών αρρυθμιών γίνεται συνήθως με έναν από τους ακόλουθους τρόπους ή με συνδυασμό αυτών:
Το ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι μια ανώδυνη εξέταση που αναλύει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς και αποτελεί βασική εξέταση στη διάγνωση καρδιακών αρρυθμιών.
Το Holter ρυθμού είναι μία φορητή συσκευή, η οποία, μέσω της χρήσης καλωδίων και αυτοκόλλητων που τοποθετούνται στο στήθος, καταγράφει τους καρδιακούς παλμούς του ασθενούς χωρίς να περιορίζει αισθητά τις δραστηριότητές του κατά τη διάρκεια εφαρμογής του. Η καταγραφή διαρκεί συνήθως 24 ή 48 ώρες.
Με το triplex καρδιάς ο καρδιολόγος μπορεί να εκτιμήσει τη δομή και τη λειτουργικότητα της καρδιάς.
Η ηλεκτροφυσιολογική μελέτη είναι μία επεμβατική διαγνωστική εξέταση που διενεργείται, όταν χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος στη διερεύνηση των αρρυθμιών.
Καρδιακές αρρυθμίες: Αντιμετώπιση
Ο τρόπος αντιμετώπισης των καρδιακών αρρυθμιών, σχετίζεται με τον τύπο, μέγεθος και την συχνότητα του προβλήματος. Οποιαδήποτε θεραπευτική αντιμετώπιση γίνεται με την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού.
- Φάρμακα κατά της αρρυθμίας: τα αντιαρρυθμικά φάρμακα είναι φάρμακα που μεταβάλλουν τις ηλεκτρικές ιδιότητες της καρδιάς και μπορούν να βελτιώσουν τον καρδιακό ρυθμό ή και να εξαλείψουν την αρρυθμία.
- Αντιπηκτικά φάρμακα: κάποιες αρρυθμίες, όπως η κολπική μαρμαρυγή, αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Σε τέτοιες περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητη η λήψη αντιπηκτικών, φαρμάκων που μειώνουν την πήξη του αίματος (αραιώνουν το αίμα)
- Ablation ή Κατάλυση αρρυθμιών: Η σύγχρονη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των αρρυθμιών είναι η επεμβατική κατάλυση (Ablation), ο λεγόμενος «καυτηριασμός». Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο επεμβατικός αρρυθμιολόγος (ηλεκτροφυσιολόγος) εντοπίζει την εστία και το μηχανισμό της αρρυθμίας και πραγματοποιεί «καυτηριασμό» στη συγκεκριμένη παθολογική εστία με στόχο την οριστική εξάλειψη της αρρυθμίας. Πρόκειται για μια ασφαλή και αποτελεσματική επέμβαση με υψηλά ποσοστά επιτυχίας.
- Εμφύτευση βηματοδότη: Ο βηματοδότης είναι μια μικρή ηλεκτρονική συσκευή, η οποία τοποθετείται στο άνω μέρος του θώρακα. Ο βηματοδότης αναγνωρίζει τη βραδυκαρδία και προκαλεί μία ηλεκτρική διέγερση, εξασφαλίζοντας φυσιολογική καρδιακή συχνότητα.
- Εμφύτευση απινιδωτή: Κάποιοι ασθενείς έχουν αυξημένο κίνδυνο αιφνιδίου θανάτου λόγω επικίνδυνων αρρυθμιών, όπως ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα μυοκαρδίου. Ο απινιδωτής, μία συσκευή ελαφρώς μεγαλύτερη από το βηματοδότη, αναγνωρίζει μια επικίνδυνη αρρυθμία και την αντιμετωπίζει είτε με αντιταχυκαρδιακή βηματοδότηση, είτε με τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος (απινίδωση).
Εάν αντιμετωπίζετε καρδιακές αρρυθμίες, επικοινωνήστε με τον Καρδιολόγο Δ. Ασβεστά.
O Δ. Ασβεστάς είναι Επεμβατικός Καρδιολόγος – Ηλεκτροφυσιολόγος με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση αρρυθμιών και εμφύτευση βηματοδοτών και απινιδωτών.