Κολπική μαρμαρυγή

drasvestas

Κολπική μαρμαρυγή

Τι είναι  κολπική μαρμαρυγή;

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία από τις πιο συχνές καρδιακές αρρυθμίες. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 300.000 άτομα πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή και αναμένεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί ραγδαία τις επόμενες δεκαετίες. Χαρακτηρίζεται από ένα γρήγορο και ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό που προέρχεται από τους κόλπους (τις δύο άνω κοιλότητες)  της καρδιάς προκαλώντας συνήθως αίσθημα παλμών και εύκολη κόπωση.

Ποιες είναι οι αιτίες της κολπικής μαρμαρυγής;

Πολυάριθμοι είναι οι παράγοντες που συμβάλουν στην εμφάνιση της κολπικής μαρμαρυγής. Η αρτηριακή υπέρταση, η στεφανιαία νόσος, η παχυσαρκία, το σύνδρομο υπνικής άπνοιας, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αποτελούν τις κύριες αιτίες  εμφάνισης και διατήρησή της κολπικής μαρμαρυγής, ενώ έχει άμεση συσχέτιση με την ηλικία.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κολπιής μαρμαρυγής;

Ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή μπορεί να παρουσιάσουν κάποια από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Ακανόνιστος και γρήγορος καρδιακός παλμός
 • Αίσθημα παλμών, αίσθηση γρήγορου χτυπήματος της καρδιάς
 • Ζάλη, εφίδρωση, πόνος στο στήθος ή πίεση
 • Δυσκολία στην αναπνοή  ή άγχος
 • Επιδείνωση συμπτωμάτων πιο εύκολα κατά την άσκηση
 • Λιποθυμία (συγκοπή)

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την κολπική μαρμαρυγή;

 • Εγκεφαλικό επεισόδιο
 • Καρδιακή ανεπάρκεια
 • Χρόνια κόπωση
 • Μη επαρκή αιμάτωση

Ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή έχουν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου και πενταπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Λόγω της χαοτικής ηλεκτρικής δραστηριότητας στους κόλπους κατά τη διάρκεια της κολπικής μαρμαρυγής, το αίμα λιμνάζει αυξάνοντας τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων.

Πώς μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου;

Πρωταρχικός στόχος στην αντιμετώπιση των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή είναι η προφύλαξη τους από την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου και επιτυγχάνεται με τη χορήγηση αντιπηκτικών φαρμάκων.

Να ενημερώνετε πάντοτε το γιατρό, τον οδοντίατρο και τον φαρμακοποιό σας εάν παίρνετε οποιοδήποτε από αυτά τα φάρμακα.

Εάν επίσης έχετε ασυνήθιστες αιμορραγίες ή μώλωπες ή άλλα προβλήματα, θα πρέπει να ενημερώνετε άμεσα το γιατρό σας.

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κολπική μαρμαρυγή;

Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να αντιμετωπιστεί με τους ακόλουθους τρόπους εξατομικεύοντας πάντα τον κάθε ασθενή:

 • Φάρμακα: αντιαρρυθμικά, για την αποκατάσταση του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού ή άλλα φάρμακα για να βοηθήσουν να επιβραδυνθεί ο καρδιακός ρυθμός ενώ συνεχίζει να συνυπάρχει η κολπική μαρμαρυγή.
 • Κατάλυση ή ablation
 • Ηλεκτρική καρδιοανάταξη (ηλεκτροσοκ) για την αποκατάσταση του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού.
 • Κατάλυση του κολποκοιλιακού κόμβου και εμφύτευση βηματοδότη ορισμένες φορές όταν τα παραπάνω αποτύχουν.

Τι είναι η κατάλυση (ablation) κολπικής μαρμαρυγής;

H κατάλυση ή ablation είναι η πλέον σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής ιδιαίτερα σε ασθενείς με υποτροπιάζοντα συμπτωματικά επεισόδια. Η κατάλυση είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που πραγματοποιείται με τη χρηση λεπτών ειδικών καθετήρων, οι οποίοι προωθούνται από το πόδι στην καρδιά με στόχο τη δημιουργία μικρών βλαβών σε αρρυθμιογόνες περιοχές της καρδιάς που ευθύνονται στη γένεση και στη διατήρηση αυτής της αρρυθμίας. Έχει βρεθεί ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό των αρρυθμιών αυτών ευθύνονται οι πνευμονικές φλέβες, τα αιμοφόρα αγγεία που καταλήγουν και μεταφέρουν αίμα στην καρδιά. Ο στόχος λοιπόν είναι ο «καυτηριασμός», η χορήγηση ενέργειας γύρω από αυτές τις φλέβες ώστε να οδηγήσει στην ηλεκτρική απομόνωσή τους από τον κόλπο της καρδιάς. Οι κύριες μέθοδοι αντιμετώπισης είναι η κατάλυση με υψίσυχνο ρεύμα με τη χρήση συστήματος ηλεκτροανατομικής χαρτογράφησης ή η κρυοκατάλυση με τη χρήση μπαλονιού.

Ποια είναι τα ποσοστά επιτυχίας της κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής;

Το ποσοστό επιτυχίας αυτής της επέμβασης εξαρτάται από διάφορους κλινικούς παράγοντες.  Γενικά, νέοι ασθενείς με φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς και λίγα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής έχουν υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας. Υπολογίζεται ότι το ποσοστό επιτυχίας είναι περίπου 70% σε ασθενείς με παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή.  Αντίθετα, χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας αναμένονται σε ηλικιωμένους, ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και με εμμένουσα (χρόνια) κολπική μαρμαρυγή. Μερικοί ασθενείς λοιπόν ίσως και να χρειαστούν δεύτερη προσπάθεια κατάλυσης.